fbpx

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΖΑΚΙΟΥ

Ο καθαρισμός του τζακιού και της καμινάδας μια φορά το χρόνο ή ανά 2 τόνους ξύλα είναι απαραίτητος.

Με τον καθαρισμό του τζακιού μειώνεται η πιθανότητα ανάφλεξης ή έκρηξης της καμινάδας ενώ μεγιστοποιείται η απόδοση της θέρμανσης του χώρου σας.

Στην Technobiol, ο καθαρισμός του τζακιού γίνεται από έμπειρους Έλληνες τεχνίτες, μόνο από κάτω προς τα πάνω, χωρίς χημικά.
Ο καθαρισμός από πάνω απαγορεύεται ρητά καθώς υπάρχει κίνδυνος να φράξει η καμινάδα και να αχρηστευτεί το τζάκι.

Στην εταιρεία μας χρησιμοποιούμε σύγχρονα εργαλεία που επιτρέπουν τον καθαρισμό της καμινάδας σε όλο το μήκος της αφαιρώντας όλα τα υπολείμματα από τα τοιχώματά της, προσαρμοσμένα στα νέα κατασκευαστικά δεδομένα.

Με τη χρήση ειδικού νάϋλον και αναρροφητικού μηχανήματος, ο χώρος σας παραμένει καθαρός χωρίς να διαφεύγουν μικροσωματίδια καπνού.

Γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης;

Με την χρήση του τζακιού, τα ξύλα καίγονται απελευθερώνοντας κυρίως ρητίνη και πίσσα αλλά και καπνιά. Πρόσθετα, το ψήσιμο στο τζάκι επιβαρύνει την κατάσταση με την καύση λιπών. Ως αποτέλεσμα όλες αυτές οι ουσίες να δημιουργούν ένα εύφλεκτο πουρί που επικάθεται τόσο στο εσωτερικό του τζακιού όσο και στην καμινάδα. Η παραμονή των ουσιών αυτών στο τζάκι για πολύ χρόνο έχει σαν αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο ανάφλεξης προκαλώντας πυρκαγιά αρχικά στο τζάκι και στη συνέχεια διάδοση της φωτιάς στον υπόλοιπο χώρο.

Πότε πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός του τζακιού;

Η κατάλληλη περίοδος για τον καθαρισμό του τζακιού είναι στο τέλος του χειμώνα – αρχές της άνοιξης όπου σταματάει η χρήση του. Έτσι το τζάκι σας θα είναι καθαρό, χωρίς ίχνη από μικροσωματίδια καπνού, και έτοιμο για χρήση την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Επιπλέον, κατάλληλη περίοδος είναι το φθινόπωρο. Πριν το χρήση του γίνεται ένας σωστός και ολοκληρωμένος καθαρισμός ώστε η κατάστασή του να είναι η κατάλληλη για το επερχόμενο άναμμα του τζακιού στα πρώτα κρύα.

Γιατί το τζάκι μου δεν λειτουργεί σωστά;

Οι λόγοι που ένα τζάκι δεν λειτουργεί σωστά ή δεν αποδίδει όπως πρέπει είναι ποικίλοι.
Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής:

  • Η καύση μη κατάλληλων ξύλων. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν πιο «καθαρά» ξύλα, όπως πεύκο, έλατο, οξιά, κέδρος, ελιά, δρυς.
  • Η καύση αντικειμένων, ουσιών και χαρτιών. Στο τζάκι δεν πετάμε ότι να ‘ ναι ή ότι νομίζουμε ότι καίγεται παρά μόνο ξύλα.
  • Το ψήσιμο κυρίως κρεατικών ή ψαριών επιβαρύνει το τζάκι με το λίπος που πέφτει.
  • Μια ενδεχόμενη κακοτεχνία στην κατασκευή του τζακιού εμποδίζει τη σωστή του λειτουργία.  
  • Η μη ύπαρξη ή η μη σωστή τοποθέτηση καπέλου στην καμινάδα.

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Shopping Basket